Letters from Iwo Jima (Film, 2006) - MovieMeter.nl (2024)

  • 267 berichten
  • 34 meningen

* denotes required fields.

* denotes required fields.

  • 267 BERICHTEN
  • 34 MENINGEN

zoeken in:

Vorige123789Volgende

Sergio Leone

  • 4165 berichten
  • 2847 stemmen

19 april 2012, 20:43 uur

Saaie bedoening.

Letters From Iwo Jima is een goedbedoelde poging van grootmeester Clint Eastwood, maar ook een gefaalde. Dat kan dan liggen aan 2 dingen: de Japanse kant van het verhaal of Clint's uitwerking van de Japanse kant van het verhaal. Het moge duidelijk zijn dat het het tweede is.

Het grote euvel is dat de Japanners zich eigenlijk westers gedragen. Het enige verschil met een doorsnee westerse oorlogsfilm is dat er wat meer de (geforceerde) nadruk gelegd wordt op waanverschijnselen zoals eer.

De gruwel van de oorlog komt niet echt aan bod. De kijker krijgt vooral jammerende soldaten in grotten te zien.

Het acteerwerk is over de ganse lijn vrij matig. Op Ken Watanabe na - die overigens vrij bleek staat te acteren - bestaat de cast uit nobele onbekenden. Ook daar zit echter geen rastalent tussen.

De locaties hadden voor wat spektakel kunnen zorgen, maar het strand wordt vrijwel overgeslagen en voorts krijgen we te maken met veel grotten, waar het uiteraard donker is.

Wat dan wel weer de moeite waard is, is de kleurenfilter die Eastwood gebruikt. Die zorgt voor een pak kilheid en dat past perfect bij dit soort film.

Op muzikaal vlak is er niets speciaal te melden. Het beperkt zich voornamelijk tot wat getrompetter.

Tegenvaller.

2

blackcat13

  • 660 berichten
  • 136 stemmen

7 mei 2012, 00:33 uur

Hmm zit nu even op SBS6 te spieken maar wat is die dubbele ondertiteling irritant zeg. Had toch niet zo moeilijk geweest die amerikaanse ondertiteling weg te laten? Daarnaast ben ik een beetje huiverig voor films geregisseerd door Clint Eastwood aangezien ik J. Edgar dodelijk saai vond en mijn aandacht totaal niet kon houden. Een eerste observatie van een half uurtje gecombineerd met sommige reacties hier tonen aan dat datzelfde effect hoogstwaarschijnlijk ook hier weer van toepassing is.

Clint Eastwood moet gewoon naamloos met zijn revolver door de hete woestijn zwerven of als rebelse agent het gespuis in de stad aanpakken, want tot zover vind ik zijn regie erg tegenvallen (a perfect world uitgezonderd, er zullen ongetwijfeld meer goede films tussen zitten)

Uzza_Sparta

  • 1195 berichten
  • 2138 stemmen

7 mei 2012, 01:32 uur

blackcat13 schreef:

Hmm zit nu even op SBS6 te spieken maar wat is die dubbele ondertiteling irritant zeg. Had toch niet zo moeilijk geweest die amerikaanse ondertiteling weg te laten? ....

inderdaad - weer een geweldige prestatie van die lui bij SBS. 🙄

Vorige jaar was deze film op Belgie te zien en die hadden toen geen probleem om dit fatsoenelijk te presenteren. SBS 6 had gewoon hun versie moeten uitzenden

Dreiecke

  • 2768 berichten
  • 902 stemmen

7 mei 2012, 22:18 uur

Mooi geschoten film, vaak met scenes in grijstinten of heel zacht getint (blauw, groen of sepia bv). Hierdoor vond ik de beelden er kunstzinnig grauw uitzien. De effecten waren meestentijds goed, in het begin vond ik bij sommige achtergronden gebruik van chroma-key opvallen.

De afwisseling tussen actie en rust vond ik erg mooi contrasteren, in een goede montage verwerkt.

Ik vond het erg interessant om eens de sfeer aan de Japanse zijde van de oorlog mee te krijgen. Ook achterliggende culturele dingen en achtergronden van personages kwamen naar voren in de film. En het draagt aan de sfeer bij, dat gedurende vrijwel de gehele film Japans gesproken wordt.

Dit is een van de weinige oorlogsfilms die ik graag nog eens zou zien, met name vanwege de goed opgebouwde vervreemdende sfeer en de prachtige visuele plaatjes.

Na enkele films van regisseur Clint Eastwood gezien te hebben, moet ik zeggen dat zijn producties mij tot nu toe prima bevallen.

Decec

  • 6647 berichten
  • 8382 stemmen

10 mei 2012, 22:00 uur

Uitstekend oorlogsfilm...

Prima verhaal, maar toch een langdurige verhaal (141 minuten)...

Uitstekend acteerwerk...

Ook uitstekend camerwerk...

Prachtig mooi HD kwaliteit en mooi grijstinten (geen kleur)...

Perfect achtergrond geluid (Dolby Digital)...

Wel jammer dat de Nederlandse ondertiteld met

achter buitenlandse tekst, toch een moeilijk leesbaar...

Bekende regisseur Clint Eastwood maakt deze film heel goed...

Leo1954

  • 2073 berichten
  • 2565 stemmen

19 augustus 2012, 22:47 uur

Saai, langdradig en oppervlakkig. Trucje om de film te ontkleuren of soms kleuraccenten te geven, zoals de rode zon op de vlag, dat zie je bij beginnende amateurs die net photoshop hebben ook. En dan de poging om de Japanners menselijk te doen overkomen, gewoon echt mislukt. Werkelijk geen enkel aspect van deze film vond ik boeiend, het spel niet, spanning ontbrak volledig, zelf de historische feiten kwamen niet goed over.

Historisch klopt het wel vrij aardig, maar het zijn voornamelijk de opgesomde feiten. De film gaf mij in ieder geval de indruk dat de Japanners continue alles verloren, terwijl er toch heftig is gevochten, de Amerikanen telden 21.000 slachtoffers, waarvan 7000 doden. De film geeft je de indruk dat het om enkele honderden soldaten gaat, de japanners verloren er 21.000. Dat er slechts 200 werden gevangen genomen komt wel goed over.

Masterkeeltie

  • 346 berichten
  • 532 stemmen

30 augustus 2012, 02:15 uur

Geweldige film en goed om het eens van andere kant te laten zien, volledig zal dat nooit lukken en zeker niet door amerikaanse regiseur maar dit is een geweldige indrukwekkende film!

mister blonde

  • 12522 berichten
  • 5538 stemmen

6 mei 2013, 15:35 uur

Vind dat Eastwood enkele geweldige Westerns heeft gemaakt (zeker 3), maar verder valt ie me steeds vaker tegen. Vind het een beetje een oude sentimentele zeur. Dit tweeluik (dit deel vind ik net wat beter dan Flags of Our Fathers) is daar helaas geen uitzondering op.

Wat voor veel van zijn films geldt is dat ze zo doordrenk zijn van sentiment, dat elke emotie je door de strot geramd wordt en ik het onmogelijk meer serieus kan nemen. De aanzwengelende trompetmuziek is af en toe om misselijk van te worden. De flashbacks naar het verleden zijn nogal leeg en een te makkelijke poging punten scoren (wat dus niet lukt). Ook veel andere sentimentele scenes werken gewoon niet. Het zijn trucjes van een filmmaker die wel heel duidelijk wat wil bereiken bij zijn publiek. En dan werkt het niet. Het komt gemaakt en nep over. Een ander duidelijk punt van kritiek (ik heb nog niets gelezen hier, maar ik weet zeker dat bepaalde gebruikers dit al genoemd zullen hebben) is dat dit overduidelijk een Amerikaanse film is. Dat de dialogen consequent in de eigen talen zijn, is lovenswaardig. Maar de Hollywoodsaus zit er duidelijk overheen. En die botsing van stijlen werkt niet echt.

De reden dat ik dit nu nog even het voordeel van de twijfel geef is, dat er enkele echt steengoede scenes inzitten. De zelfmoordscènes (met die granaten), enkele beschietingen/bombardementen (met die vreemde combinatie van spektakel en afschuw), de slenteringen door de gangen (moest aan kanal van Wadja denken) en echt nog wel wat scenes maakte best indruk. Technisch vaak goed ook. Jammer dat dit zo regelmatig wordt afgewisseld met bovenstaande gezeur. Verder vind ik het project an sich ook een moedige poging en ook voor een gedeelte het onderscheidend vermogen (in letterlijke zin). Een film die de visie vanuit verschillende partijen laat zien is niet zo heel bijzonder, daar zijn best goede voorbeelden van. Dat elke partij zijn eigen film krijgt wel. Hoewel je merkt dat Eastwood in beide films wel heel erg zijn best doet om genuanceerd over te komen en beide partijen 'zo eerlijk mogelijk' probeert weer te geven, is het tegelijk ook wel gelukt. Beide partijen zijn menselijk weergegeven en hebben slechte- en goede personages. Het standpunt dat een oorlog voor beide partijen even verschrikkelijk is, is nogal voor de hand liggend en misschien wel cliche, maar het klopt wel natuurlijk. Ik heb een tweeluik over de verschrikkingen van de oorlog met ogenschijnlijk goede bedoelingen. En daardoor ging Eastwood niet (te veel) in mijn irritatiezone zitten. Dat had namelijk wel de doodsteek gegeven.

En zo is het een film (en tweeluik) met twee gezichten. Eastwood valt met enige regelmatigheid op de ene helft van zijn bakkes, maar de andere kant geef ik het voordeel van de twijfel. 3,5 sterren. Maar ik sta niet raar te kijken als dit een keer op een onvoldoende uitkomt.

the hustler

  • 180 berichten
  • 2831 stemmen

9 oktober 2013, 18:14 uur

De Blu-Ray ligt voor 5€ bij Saturn.

Letters from Iwo Jima (Film, 2006) - MovieMeter.nl (11)

RuudC

  • 4636 berichten
  • 2529 stemmen

7 september 2014, 17:07 uur

Amerikaanse stempel of niet, Letters From Iwo Jima is in mijn ogen toch echt de beste van de tweeluik. Beide films laten zowel de strijd als het thuisfront zien, maar The Flags of our Fathers focust zich teveel op dat laatste in mijn ogen. De film laat dan ook een ongebruikelijk beeld zien van de Japanners. Niet als (wrede) bezetters of agressors, maar als verdedigers van hun eigen land. De film hamert logischerwijs op eer en zelfopoffering, maar ik vind het interessant om een slagveld vanuit twee perspectieven te zien. Goede keuze ook van Eastwood om twee films te maken. De liefhebbers krijgen twee prima films en de rest kijkt er een (of geen). Ik vond het dan ook een prima geacteerde film waarin de sfeer goed overkomt.

Tarkus

  • 6409 berichten
  • 5314 stemmen

19 oktober 2014, 14:32 uur

Tarkus schreef:

Deze film is stukken beter dan 'Flags Of Our Fathers'.

Daar waar in de eerste film het scenario zeer matig was is het in deze film uitstekend. Ook hier wordt gebruik gemaakt van flash-backs, maar ze zijn niet zo talrijk en komen wel op de juiste momenten en dragen bij tot de verduidelijking van het verhaal.

Ook hier zijn de actiescènes indrukwekkend en realistisch weergegeven.

Het is mooi dat er eens een film gemaakt wordt over de oorlog bekeken uit het standpunt van de verliezende partij, dan merk je ook dat er aan beide zijden mensen en barbaren waren.

Dit is weer een meesterwerkje van Clint Eastwood, wat helaas dus niet kan gezegd worden van 'Flags Of Our Fathers', maar misschien had hij het daar niet alleen voor het zeggen.

De betere van de twee, nog steeds geen twijfel over.

Blijf dus uiteraard bij mijn eerste mening.

louisvf

  • 1462 berichten
  • 2523 stemmen

17 april 2015, 21:38 uur

Eigenlijk de enige, van Amerikaanse bodem, afkomstige film dat met respect en zonder vooroordelens of kwezelarij de Japanse oorlogsvoering in beeld brengt. Eastwood geeft, de door westerse ogen, "immoreel" bestempelde Japaners, toch wat respect terug en geeft eigenlijk ook zo deels zijn afkeuring voor "Little Boy & Fat Man".

Alleen al hiervoor kan ik deze film moeilijk een negatieve score toedienen.

Verder is het inderdaad een lange maar toch mooi geschoten, leerrijke rit.

yesplease

  • 466 berichten
  • 969 stemmen

22 januari 2016, 16:16 uur

Is inderdaad iets beter dan flags of our fathers, vooral omdat Eastwood aandacht besteed aan de Japanners.

Iwo Jima is een forse kei die net boven de oceaan uitsteekt. Volgens Wikipedia had het ook geen strategische waarde. Het is een voorbeeld van hoe onzorgvuldig met mensenlevens werd omgegaan in WO2.

Antonev

  • 1710 berichten
  • 1141 stemmen

8 september 2016, 19:39 uur

yesplease schreef:

Is inderdaad iets beter dan flags of our fathers, vooral omdat Eastwood aandacht besteed aan de Japanners.

Iwo Jima is een forse kei die net boven de oceaan uitsteekt. Volgens Wikipedia had het ook geen strategische waarde. Het is een voorbeeld van hoe onzorgvuldig met mensenlevens werd omgegaan in WO2.

Geen strategische waarde? Vanaf Iwo Jima werd het vaste land van Japan bereikbaar voor de Amerikaanse bommenwerpers. Daarnaast was het een uitwijkroute voor Amerikaanse militaire vliegtuigen in nood. Als ik het zo moet geloven, dan hebben er 2000+ vliegtuigen een noodlanding gemaakt gedurende het restant van de oorlog.

Antonev

  • 1710 berichten
  • 1141 stemmen

9 september 2016, 18:50 uur

Prachtig geschoten oorlogsdrama, waarin ook nog eens ijzersterk en overtuigend wordt geacteerd. Natuurlijk ook heel mooi om ook eens het menselijke gezicht van de Japanse troepen te zien. In vrijwel iedere film over de oorlog in de pacific worden ze geportreteerd als brute beesten. Net als in (het fantastische) Unsere Mütter, unsere Väter, mogen we meekijken met de 'vijand'.

Wat ik wel een beetje teleurstellend vond, was de weinige aandacht voor het feit hoe hard de Japanners daadwerkelijk gevochten hebben op Iwo Jima. In het boek "Iwo Jima" van Richard F. Newcomb wordt beschreven hoe de Amerikanen letterlijk voor iedere meter hebben moeten vechten. Hoe ze de honderden bunkers en machinegeweer-nesten een voor een hebben moeten vernietigen. Vond het nu allemaal een beetje laf overkomen. Maar dat zal wel te maken hebben met het feit dat het accent van de film meer op de dramatiek lag dan op de oorlogshandelingen zelf.

Roger Thornhill

  • 5722 berichten
  • 2281 stemmen

27 september 2016, 18:21 uur

Mooi tweeluik met Flags of our fathers, met de consistentie van niet alleen dezelfde gebeurtenis maar ook de identieke "ontkleurde" visuals. In dramatisch opzicht een stuk sterker dan de Amerikaanse tegenhanger doordat de plotlijn het eiland van de titel nauwelijks verlaat, hetgeen de hopeloosheid van de Japanse strijd (en de zinloosheid en melancholie die hun houding in sommige Westerse ogen zal aankleven) des te sterker naar voren doet komen. Afgezien van Watanabe voor mij bovendien geen enkel bekend gezicht, hetgeen de suggestie van realisme verhoogt. Indrukwekkend.

Pazmaster

  • 2685 berichten
  • 5355 stemmen

28 januari 2017, 04:47 uur

Ik had deze al een hele tijd liggen, vandaag maar eens gekeken, en het is een prima film met goed acteerwerk en het ziet er allemaal ook nog uitstekend uit. Mooi om het verhaal ook eens vanaf de andere kant te zien ook al is het een Amerikaanse film. Prima werkje van Clint.

Feiraco

  • 53 berichten
  • 138 stemmen

12 maart 2017, 14:00 uur

Prachtig gefilmd realistisch oorlogsdrama over de, gezien de Japanse positie, nutteloze verdediging van het eiland Iwo To (oftewel Iwo Jima). Verwacht geen actiefilm, maar maar een anti-oorlogsfilm vol 'sfeervolle' beelden en toepasselijke muziek. Hiermee past de film beter in een rijtje met The Thin Red Line dan bijvoorbeeld Saving Private Ryan.

Fisico (moderator films)

  • 9273 berichten
  • 5079 stemmen

19 november 2018, 22:38 uur

De grote waarde van het tweeluik Flags of our fathers en deze Letters from Iwo Jima ligt hem niet in de afzonderlijke films op zich, maar in de combinatie van beiden waarbij Eastwood het schitterende idee opvatte om de slag bij Iwo Jima in twee verschillende perspectieven te belichten: één vanuit Amerikaans standpunt en eentje vanuit Japanse ooghoek.

De motivatie - namelijk het eervol verdedigen van Japanse heilige grond - wordt goed weergegeven. De wilskracht, motivatie en overgave voor hun eigen land van de Japanse soldaten was boeiend om te volgen. Alleen al hierdoor hadden de Amerikanen een vette kluif aan deze Japanners waardoor de inname van het eiland langer duurde dan gedacht. De generaal die in de Verenigde Staten heeft gestudeerd kent van die typische dilemma’s die nogal clichématig overkomen. Wel interessant waren de conflicten met zijn ondergeschikten.

Het niveau wordt niet de gehele film gehaald waardoor de film wat balanceert tussen matig en goed. De gevechtsscènes zijn sterk en ook de grijze donkere belichting dragen bij tot de grauwheid van de oorlog. Prima ook dat de soldaten Japans spreken en niet bvb Engels. De film geeft een mooie inkijk op de strijd op Iwo Jima en dat vanuit het “oog van de vijand”. Een typische Eastwood met dikwijls degelijke tot goede films zonder echt te spreken van een onvergetelijke topper.

knusse stoel

  • 3175 berichten
  • 3937 stemmen

21 februari 2019, 18:49 uur

De tweede film over de slag op Iwo Jima en beide keren als regisseur treffen we Clint Eastwood aan. Beide films kwamen uit in 2006 en we zien het vanuit beide kampen belicht. In deze "Letters from Iwo Jima" wordt het verhaal vanuit een Japanse visie belicht en in "Flags of our Fathers" wordt het Amerikaanse verhaal uitgelicht. Toch vraag ik mij af of Eastwood beide zijden kan beschrijven maar ondanks dat, heeft hij twee mooie films uitgebracht. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik persoonlijk meer 'plezier' had met de vlaggen van onze vaders maar dat zal ook grotendeels hebben gelegen aan de taal. Ik hoor nu eenmaal liever Engels dan Japans.

Ook heb ik het idee dat deze film iets dieper op de gevoelens van de soldaten inging. Dat zag je o.a. met het interview van een van de soldaten in de andere film.

Ondanks alles een prima film die van mij de 7+ meer dan waard is.

cinemanukerke

  • 1293 berichten
  • 811 stemmen

7 september 2019, 14:01 uur

De eerste keer dat ik de film zag, was ik compleet overdonderd en overrompeld maar deze keer bij herziening vond ik dat de film wat pluimen heeft verloren. We kennen al een beetje de klassieke manier van film maken door Eastwood ; een sobere score (piano of trompet), een subtiel visueel palet van licht en donker (hier dus bleke kleuren met kleur accenten van rood) en een afdaling naar de donkere ziel van de mens. LFIJ is reeds de 4 de opeenvolgende film over schuld, boete en mannelijkheid. Het hoofdthema is dus niet de gruwelijkheden van een oorlog, niet de Japanse versie van een veldslag en niet een aanklacht over oorlog (dit zijn de achtergronden, de settings) maar volgens mij gaat het over opoffering, je leven geven voor het vaderland. Eastwood creëert hiervoor 2 personages. Personage van de commandant : Het is vrij snel duidelijk dat deze slag niet gewonnen kan worden. Toch worstelt de commandant met zijn plicht – hij zegt wel : ik sta voor jullie maar toch (zoals in zijn flashbacks en brieven wordt getoond) aarzelt hij. Hij zeg het ook letterlijk tegen Saigo, het 2 de personage. Saigo : zijn afkeer voor de Japanse legerleiding vindt zijn oorsprong in het thuisfront (prachtige flashback waarin 1 scene zo duidelijk toont hoe de bevolking door oorlog onrechtstreeks kan lijden). Daarenboven is hij een matige soldaat (hij lost volgens mij geen enkel schot op de vijand, alleen op oefening, ver naast het doel waarvoor hij straf krijgt). Dankzij zijn nuchterheid (hij kiest telkens voor overleven en kan dit argumenteren bv aan een dode soldaat heb je niks) ontsnapt hij telkenmale aan de erecode. Dat is waar het bij Eastwood om draait. Het moment van zelfopoffering Geloof je in de zaak ? De commandant wel en Saigo niet. Eastwood kiest niet voor een actie film, niet voor een spannend plot maar voor een rechtlijnig meesterlijk drama. Maar ik moet toegeven dat de film bij momenten stokt. Tuurlijk, de sterke scenes blijven overeind (de granaat scene, de flashback over de blaffende hond, Amerikaanse soldaten de hun gevangen doodschieten omdat ze geen zin hebben om de wacht te houden) maar toch is de aandacht af en toe aan het verzwakken. Misschien omdat de thema’s in een oorlogsfilm vaak dezelfde zijn. Ik heb onlangs Das boot gezien en het viel me op dat ook daar dezelfde verhaallijnen te zien waren nl gemis van een gezin, erbarmelijke omstandigheden van leven aan het front, stress en paniek van soldaten, arrogantie van legertop, officieren die geen meelevendheid tonen, etc. Misschien onvermijdelijk bij oorlogsfilms maar toch. Ook het einde, voorspelbaar natuurlijk, is minder beklijvend door de ietwat hoopvolle ending van een overlevende. Het strookt niet echt met de teneur van de film. Maar dit neemt niet weg dat dit project van Eastwood belangrijk is. We zien - soms letterlijk - de andere kant van zijn vorige film Flags of our fathers. Eastwood wou zo een menselijk gezicht geven aan de vijand die in meeste films als slechteriken worden afgebeeld. Ik moet beide films eens na elkaar bekijken om te kunnen zien hoe ze in elkaar passen. Het is zo dat er wel enkele overlappingen zijn (zelfs maar enkele seconden). LFIJ is en blijft een sterke film, aangrijpend en visueel interessant maar ontsnapt niet aan de voor de hand liggende thema's die een oorlogsfilm met zich meebrengt.

Lovelyboy

  • 3345 berichten
  • 2457 stemmen

26 november 2019, 18:00 uur

Het meer geslaagde deel uit Clint's tweeluik.

Een film die vooral slaagt in de vermenselijking van de Japanners en hun leed, in dit geval op Iwo. Daarnaast geeft de film en het verhaal, een prima inzicht op de Japanse commando structuur en cultuur met betrekking tot zelfdoding, de vrees voor de Kempetai en de ronduit belabberde en uitzichtloze situatie die ze op zoveel eilanden hadden zonder zich te mogen overgeven.

Visueel valt dezelfde stijl op als in Flags of our Fathers, eveneens weer de goed in beeld gebrachte strijd en CGI, maar scoort de film ook goed omdat hij dichter bij het eiland en de situatie daar blijft in plaats van kriskras rond te springen in allerlei tijdlijnen. Helaas worden hier ook weer enkele flashbacks gebruikt die niet gehoeven hadden, maar goed. Verder valt de omschrijving van Kuribayashi op, die goed gestalte gegeven wordt door Watanebe, erg op als de vernieuwende dwarse officier die liever brak met oude militaire tradities dan zich ter meerdere eer en glorie af te laten slachten. Keuzes en discussies die bij de rest van de staf niet bepaald goed viel, vooral toen hij de banzaiaanvallen verbood. De laatste aanval die hij leidt staat overigens niet te boek als banzai maar als een goed uitgevoerde tactische aanval die veel schade aanrichtte bij de Amerikanen. Daarnaast valt Baron Nishi, Olympisch kampioen, op wiens einde ook correct gebracht wordt.

Toch schiet het beeld tot op zekere hoogte tekort. De Japanse soldaten leefden al lange tijd op hongerrantsoen voor de aanval, en vooral de waterbronnen, met water dat geel zag van de zwavel, eisten een zware tol met veel doden en minstens de helft ziek, zwak en misselijk. De Jappen die men naarmate het einde naderde tegenkwam, waren uitgemergelde skeletten die amper staan konden van ziekte en uitputting. Omstandigheden die op zoveel van die eilanden voorkwamen. Dit zie ik, op één soldaat die ziek wordt en uiteindelijk dood gaat, nergens terug. Dan is er het feit dat het eiland 96 dagen lang gebombardeerd is vanuit de lucht en vanaf schepen, ook dit is een beeld wat maar heel kort voorbij komt. Dan hoe 'de brieven' en spullen van de generaal gevonden worden, men staat met spaden in de grond te steken alsof ze iets proberen te doden en vervolgens worden de spullen letterlijk de grond uitgetrokken. Nog nooit een archeoloog zo te werk zien gaan.

Al met al een prima oorlogsfilm vanuit Japans perspectief die heel erg slaagt in verband met de cultuur en vrees. Toch had het lijden op het eiland beter benadrukt kunnen worden en zijn vooral de beelden van het echte Iwo bijzonder aangezien het als iets 'heiligs' bezien wordt en grote delen nog verboden gebied vanwege het gevaar voor munitie en explosieven. Ten laatste de muziek te noemen die minder contrasteert dan die in FooF. In dit geval past de muziek beter bij de heroïsche en tragische strijd.

Alathir

  • 2101 berichten
  • 1615 stemmen

15 december 2019, 12:43 uur

Zeer goede oorlogsfilm geregisseerd door Clint Eastwood. Dat kan toch niet gemakkelijk geweest zijn tussen al die Japanners. Voor mij voelde de film niet als traag of saai aan, er is een mooi contrast tussen de actie en de rustigere momenten. Over het mijmeren naar wat ze hebben moeten achterlaten. Het dilemma of het het allemaal wel waard is om te sterven voor hun land wordt ook goed weergegeven. Er wordt prima geacteerd en de soundtrack is simpel maar mooi. Pianomuziek werkt altijd in dit soort oorlogsdrama's.

Er zijn wel een paar minpunten zoals wat er met die luitenant gebeurd is. De arme stakker vond maar geen tank om op te blazen haha. Ook vertrekt hij in het donker en is het licht in de volgende scène. Je zou misschien denken dat er een aantal subplots hadden weggelaten kunnen worden maar de personages waar je iets over te weten komt, hebben elk wel hun rol in de film. Ik vind het juist goed dat die personages niet onderbelicht bleven. Verder had ik ook nog nooit gehoord van de Kempeitai, dus toch weer iets bijgeleerd. 4*

Shadowed

  • 9618 berichten
  • 5847 stemmen

7 augustus 2021, 01:52 uur

Saai.

Letters from Iwo Jima krijgt geen beter openingswoord van mij dan "saai", want dat was het. Eastwood kan erg sterke en realistische cinema regisseren, maar oorlogsfilms van dit kaliber zijn misschien niet voor hem in de wieg gelegd. Zeker omdat deze film, ondanks de Japanse cast, nogal Amerikaans aanvoelt in bijna elk opzicht.

De regiestijl kent wel zijn voordelen, want de locatie en de filters zijn erg mooi. De oorlog kent enkele mooie, overzichtelijke beelden van exploderende huizen of velden. Het ziet er allemaal dan ook best rauw uit, maar Eastwood kan die rauwheid nooit in zijn voordeel gebruiken, waarschijnlijk omdat de regie uiteindelijk te afstandelijk is helaas.

Het acteerwerk is best matig te noemen en geen enkel personage van de vele gezichten weet interessant te zijn. Eastwood geeft ieder personage een bijna Amerikaanse achtergrond aangezien het sterk aangezette sentiment zo weggelopen lijkt te zijn van een Amerikaanse oorlogsfilm. Ik, als iemand die daar geen fan van is, heb het dan ook al snel moeilijk.

De oorlog zelf wordt ook relatief saai in beeld gebracht met een hoop geknal maar weinig rakende doelwitten. Figuurlijk dan, want veel kogels raken het doel wel in deze film. Het is nergens spannend en de trage stukjes tussen de oorlog door vertragen de boel alleen maar. Van de 140 minuten dat de film duurt is ongeveer 100 minuten oninteressant gebrabbel dat zeker tijdens het eerste uur nooit iets uit weet te halen.

Het is jammer dat dit soort films eigenlijk gewoon alles missen. Het is niet meeslepend, knap of spannend. De personages zijn vreselijk inwisselbaar en het acteerwerk van de onderste plank, zowel de Japanners als de Amerikanen acteren als natte kranten. Eastwood heeft betere films gemaakt, en kan ook beter regisseren. Dit was niet zijn beste regiemoment helaas. Verre van zelfs.

Film Pegasus (moderator films)

  • 30667 berichten
  • 5284 stemmen

19 januari 2022, 11:53 uur

Ik heb de tegenhanger Flags of our Fathers nog niet gezien, dus ik begin met de visie van de Japanners op de gebeurtenissen. Of toch de visie van Eastwood op de visie van de Japanners. Ik kende de gebeurtenissen niet, maar voor Amerika was dit wel een belangrijke slag blijkbaar. En voor Japan ook natuurlijk, maar dan met een minder resultaat.

Het concept is wel goed. We zien de slag niet vanuit het standpunt van de heroïsche Amerikanen, maar vanuit de Japanners. En met de andere film Flags of Our Fathers er tegenover heb je 2 films over dezelfde slag tegenover elkaar. Dat Eastwood voor deze slag kiest en niet voor Pearl Harbor toont dan weer wel die Amerikaanse inval.

De film focust lange tijd op de personages, maar brengt het niet echt boeiend. Het blijft een aanloop naar de uiteindelijke slag. Die wordt dan weer wel goed in beeld gebracht, maar de focus ligt al snel terug op de personages. Het komt ook niet echt over als een eerbetoon aan die mensen, wat bij een Amerikaanse film al snel gebeurd. Het geheel blijft wat afstandelijk en ik hou persoonlijk ook niet van de kleurenfilter die gebruikt werd. De slag zelf is wel goed gedaan. Maar de impact blijft wat uit helaas.

Als Flag of our Fathers van hetzelfde kaliber is, zal ik die niet zo snel opzetten vrees ik. Zal iets voor later zijn dan.

Letters from Iwo Jima (Film, 2006) - MovieMeter.nl (27)

macrobody

  • 2232 berichten
  • 1850 stemmen

2 november 2022, 16:46 uur

Prima film van Clint Eastwood. Niet te vergelijken met de slag om Iwo Jima vanuit het Amerikaans oogpunt in Flag of our Fathers. Daar ligt de invalshoek compleet anders.

Hier zien we de Japanners zich klaar maken voor de strijd om het eiland en speelt de volledige film zich af op het eiland. De Japanners weten eigenlijk al snel dat het een zelfmoordmissie wordt vanwege gebrek aan steun met vliegtuigen en boten. Geen medelijden met al die sukkels die vechten voor ego's op het geopolitieke schaakbord. Hoe harder het woord patriotisme geroepen wordt hoe groter de ego's. Uiteindelijk vechten ze om wie er over een stukje land op deze wereldbol het voor het zeggen mag hebben en wie de grondstoffen mag plunderen. Nou, boeien wie het is. Het maakt geen drol uit dat zien we nu wel weer. Voor WW3, mij niet bellen.

Flavio

  • 4626 berichten
  • 4907 stemmen

5 juli 2023, 13:02 uur

Tweede deel van Eastwood's tweeluik omtrent de Landing op Iwo Jima. Deze beviel me beter dan Flags of Our Fathers, de structuur was veel helderder en meer straightforward, bovendien was het interessant te zien hoe de slag vanuit Japans oogpunt werd beleefd. Watanabe overtuigt als de wat onconventionele generaal die de verdediging moet leiden, en ook de rollen van de soldaten werden goed ingevuld. In tegenstelling tot FoOF kon ik de soldaten hier ook makkelijker uit elkaar houden omdat er minder gevolgd werden, er zijn eigenlijk maar 4 belangrijke rollen.

Dat gebeurtenissen die in FoOF voorbijkomen hier ook terugkeren maar dan vanuit Japans perspectief geeft ook meerwaarde. En Eastwood heeft duidelijk zijn best gedaan onbevooroordeeld proberen te zijn- Japanners die zich overgeven worden zonder veel omhaal geëxecuteerd, terwijl een Amerikaanse krijgsgevangene humaan wordt behandeld. Een zoon van Eastwood verzorgt de score en dat is net als de score van Eastwood Sr. van FoOF, geen groot succes.

Vorige123789Volgende

Letters from Iwo Jima (Film, 2006) - MovieMeter.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 5281

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.